Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.06.2021 10:42 - Кшиштоф Киешловски: Хората наистина ли искат свобода, равенство и братство?
Автор: valeska Категория: Други   
Прочетен: 2060 Коментари: 2 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 image

Кшиштоф Киешловски: Хората наистина ли искат свобода, равенство и братство? Не е ли това само начин на говорене?

Днес се навършват 80 години от рождението на един от най-влиятелните хора в европейското и световното кино: полският режисьор Кшиштоф Киешловски. Възпитаник на филмовото училище в Лодз, Киешловски започва кариерата си като прави документални филми, но достига своето неоспоримо майсторство в игралното кино с филми като „Кратък филм за убийството“ (1987), “Кратък филм за любовта“ (1988), трилогията „Три цвята: Синьо, Бяло, Червено“ (1993-1994), „Двойнственият живот на Вероник“ (1991). Абсолютният шедьовър в неговото творчество е 10-серийната поредица „Декалог“ (1988), в която всяка серия по някакъв начин е свързана с една от Десетте божи заповеди, като всеки от героите се сблъсква с някаква морална дилема. Един филм, задължителен за всеки човек, обичащ киното и изпитващ удовлетворение, когато то го уважава.

А ние днес си спомняме за великия полски творец с някои негови мисли за нещата от живота:

Училището: Беше невероятно добро. Направи ни интелектуално осъзнати. Даде ни избор и ни научи, че животът е нещо повече от просто практическите детайли, като яденето, спането и покрива над главата ни. Научи ни, че има и един друг вид храна. Храна за душата ... и за ума.

Описанието на живота такъв, какъвто е: Вероятно ние сме първото следвоенно филмово поколение, което се опита да опише света такъв, какъвто беше. Представяхме само едни микро-светове: „Училището“, „Фабриката“, „Болницата“ или „Офисът“. Ако се съберяха тези микро наблюдения, те биха описали живота в Полша. Да живееш в неописан свят е трудно. Трябва да го преживееш, за да разбереш какво е усещането. То е като да нямаш идентичност. Проблемите и страданията ти изчезват. Разпадат се. Чувстваш се напълно отделен от другите хора. Нямаш никаква отправна точка, защото нищо не е описано и наречено с неговото име. Сам си.

Комунистическите времена в Полша: Живеехме според идеалите: братство, равенство, справедливост. Но никое от тези неща не съществуваше, особено справедливостта. Комунизмът използваше термина „свобода“, но ние не бяхме свободни. Не можеше да изразиш мнението си публично.

Цензурата: Хората са прави като казват, че тя е нещо лошо. Но в нея има и нещо хубаво. Гледайки филмите от Източна Европа – унгарски, руски, чешки, полски, виждаш, че наличието на цензура ги е накарало да търсят възможности, за които

Случайността: Нещата не се случват случайно. Всичко зависи от сбора на много неща, които се случват едновременно: от нашата воля, от нашата съдба, но ние можем да й влияем мъничко. Случайността на е толкова важна. Повече зависи от пътя, който сме избрали, а не от това кои сме.

Наивността: Това е нещо хубаво. При нея можеш да се доближиш толкова близо до това, в което вярваш без задни мисли и без усложнения. Познавам много хора, които са щастливи, защото вярват в Бога.

Политиката: Всичко е важно, освен политиката. Самотата е важна, любовта и нейната липса, безнадеждността, всичко. Политиката – не, защото я няма. Появява се само в абсурдни и незначителни ситуации. Това даже не е политика, а следствие от политическа некадърност.

Песимизмът: Имам една наистина добра черта: Аз съм песимист. Винаги си представям най-лошото. Винаги. За мен бъдещето е черна дупка. Ако ме е страх от нещо, това е бъдещето.

Оптимизмът: За мен оптимизмът е двама влюбени, вървящи ръка за ръка към залеза. Или към изгрева. Което повече ви харесва.




Тагове:   Личности,


Гласувай:
13



1. catforlife - "Три цвята:синьо" ме ...
27.06.2021 16:29
"Три цвята:синьо" ме впечатли много. Спомням си, че място не можех да си намеря няколко дни след него!
Прекрасен пост - както винаги Вал!
Приятна събота упс.. неделя :)
цитирай
2. valeska - "Три цвята:синьо" ме ...
27.06.2021 20:40
catforlife написа:
"Три цвята:синьо" ме впечатли много. Спомням си, че място не можех да си намеря няколко дни след него!
Прекрасен пост - както винаги Вал!
Приятна събота упс.. неделя :)

"Три цвята: Синьо" е сред най-награждаваните проекти на режисьора Киешловски.
"Главното, към което трябва да се стремиш, докато снимаш филм, е да помогнеш на зрителя да види във филма себе си."
Успешна седмица, Кет! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valeska
Категория: Музика
Прочетен: 877558
Постинги: 530
Коментари: 4780
Гласове: 23192
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031