Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2023 18:00 - Високоразвитата и мистериозна древна цивилизация на Нок
Автор: zahariada Категория: История   
Прочетен: 1459 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 06.03.2023 18:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  image

АКТУАЛИЗИРАНО 
5 МАРТ 2023 Г. - 21:53 Ч. 
ДЖОАНА ГИЛЪН

Високоразвитата и мистериозна древна цивилизация на Нок

https://www.youtube.com/watch?v=BMB411o5MRQ&embeds_euri=https%3A%2F%2Fblog.bg%2F&feature=emb_imp_woyt

https://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/highly-advanced-and-mysterious-ancient-civilization-nok-00679?fbclid=IwAR1mZ8_RoVFYjBRQ2t2fwaDuBmZOp8c6UfB8enuS5H0szxa5skPkJnPMFrY
 

Забележителната цивилизация на Нок е открита за първи път през 1928 г., когато богатство от уникални теракотени артефакти е открито от миньори на калай в южната част на щата Кадуна в централна Нигерия. Оттогава обширни археологически разкопки и изследвания на Нок разкриха, че те може да са били една от първите сложни цивилизации в Западна Африка, съществуващи най-малко от 900 г. пр. н. е. до мистериозното им изчезване през около 200 г. сл. н. е.

Нок са били изключително напреднало общество, с една от най-сложните съдебни системи на времето и най-ранните производители на теракота в реални размери в Субсахара. Археолозите са открили също каменни инструменти, скални рисунки и железни инструменти, включително страховити върхове на копия, гривни и малки ножове.

Теракотени статуи

Досега най-енигматичният и интригуващ аспект на културата на Нок бяха техните теракотени статуи, описани в mйmoire d"afrique, в който се помещава галерия от статуи, като „необикновени, удивителни, неостаряващи, вечни и почти извънземни“.

Фигурите, които датират най-малко от 500 г. пр.н.е., почти винаги са хора с големи, предимно удължени глави с бадемовидни кухи очи и отворени устни. Тези необичайни характеристики са особено объркващи, като се има предвид, че статуите са конструирани точно с относителни пропорции на главата, тялото и краката, което кара някои да използват термина „извънземен вид“, когато ги описват.

image

Теракотена фигурка Nok ( CC by SA 3.0 )

Някои керамични фигури от културата Нок изглежда изобразяват хора с физически заболявания като елефантиаза или парализа на лицето. Точната цел на тези "болести" изображения остава неизвестна. Възможно е те да са предназначени да служат като защитни талисмани срещу болести, но това все още е спекулация.

Микроскопското изследване на глината, използвана в теракотата, показва, че тя е забележително еднаква в цялата област Нок, което предполага, че глината идва от един единствен, все още неоткрит източник. Не се знае много за целите на тези странни скулптури, но някои теории предполагат, че са били използвани като талисмани за предотвратяване на пропадане на реколтата, болести и безплодие, докато други предполагат, че те представляват личности с висок статус, които са били боготворени от хората.

Изграждането на статуи в реален размер обаче не е единственото доказателство за напредъка на тяхното общество. Изследванията разкриват, че хората от Нок са имали силно развита система на администрация, за да гарантират законността и реда.

image

Район на културата Нок ( CC by SA 30 )

Разширено металообработване

Цивилизацията на Нок е добре известна със своите впечатляващи умения за обработка на метал, които са били много напреднали за времето си. Хората от Нок са изработвали сложни предмети, използвайки желязо и медни сплави, създавайки оръжия, инструменти и украшения. Техните техники за обработка на метали включват леене, коване и заваряване, което им позволява да произвеждат предмети с различни размери и сложност. Много от техните метални предмети бяха украсени със сложни модели и дизайни, като геометрични фигури и стилизирани животни, демонстриращи техните артистични способности. Металообработката Nok беше не само функционална, но и естетически приятна.

Уменията на хората от Нок за обработка на метал също са били важен фактор за тяхната икономика и социален статус. Те търгуваха със своите метални предмети със съседните общности, което им помогна да утвърдят репутацията си на квалифицирани занаятчии. Способността да произвеждат железни инструменти и оръжия даде предимство на хората от Нок пред техните съседи, което им позволи да разчистят повече земя за земеделие и да защитят своите общности. Производството на метални предмети също играе важна роля в развитието на социалната йерархия, тъй като тези, които имат достъп до метални предмети, се разглеждат като по-мощни и важни в обществото.

 

 

Съдебна система

Известен факт е, че съдебната система на Нок датира от западната съдебна система. Хората от Нок създадоха класове съдилища, използвани за решаване на дела от дребни граждански дела, като семейни спорове и неверни твърдения, до наказателни дела като кражба, убийство и изневяра. Хората вярвали, че всяко престъпление привлича проклятие, което е в състояние да унищожи цялото семейство и затова трябва да бъде разкрито, за да се избегнат последствията.

Заподозреният беше изправен пред открит съд за традиционно полагане на клетва, което включваше стоене между два монолита с лице към слънцето, най-върховния бог, наречен Ном. Тогава заподозреният се закле да каже истината. Случаи, които не могат да бъдат разрешени в открито съдебно заседание, се отнасят до висшия съд, който се намира в затворено светилище.

Съдът беше председателстван от главния жрец и различни глави на кланове. Всеки, който беше признат за виновен, беше глобен с кози и пилета за жертва на боговете и местно вино за главния жрец. След това градът щеше да обяви празничен ден, в който хората щяха да благодарят на боговете за тяхната милост при успешното разрешаване на проблема и предотвратяването на гибелта за хората.

Мистериозно изчезване

Рязък спад в обема на керамика и теракота в почвените слоеве предполага, че някога процъфтяващата популация на нок е намаляла сравнително бързо и не могат да бъдат намерени доказателства за тяхното съществуване след 200 г. сл. н. е., нито са открити доказателства, които да предполагат причина за тяхното изчезване . Някои предполагат, че прекомерната експлоатация на природните ресурси и силното разчитане на дървени въглища може да са изиграли роля, докато други казват, че може да са произволни различни възможности, включително изменение на климата, пандемия, нашествие, епидемия или глад.

Цивилизацията на Нок остави забележително културно наследство за хората, последвали ги, но все още има много въпроси без отговор за Нок, от защо са изчезнали до истинската цел и природа на уникалните и мистериозни теракотени статуи.

Горно изображение: Теракотени статуи, направени от Nok. (Публичен домейн)

От  Джоана Гилън

Препратки

Гец, Т. Древни аграрни общества: общество Нок . Достъпно на: https://www.khanacademy.org/humanities/whp-origins/era-3-cities-societies-and-empires-6000-bce-to-700-ce/33-comparing-early-agrarian-societies -betaa/a/read-ancient-agrarian-society-nok-society-beta

Музей на изкуството Метрополитън. 2000. Nok Terracottas . Наличен на: https://www.metmuseum.org/toah/hd/nok/hd_nok.htm

National Geographic. Културата Нок . Достъпно на: https://education.nationalgeographic.org/resource/nok-culture/






Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39754987
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031