Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2021 17:26 - Няма изход от кризата с върховенството на закона в Полша
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
0



Няма изход от кризата с върховенството на закона в Полша

от Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com | translated by Антония Коцева

 22.10.2021 г. (осъвременено:  22.10.2021 г.)

image

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, Белгия, 21 октомври 2021 г.  [EPA-EFE/OLIVIER HOSLET]

   

Лидерите на ЕС не успяха да предложат път напред по отношение на Полша заради върховенството на закона. Това са резултатите от „спокойна“ дискусия, която продължи едва два часа в четвъртък (21 октомври) на  срещата на върха на блока.

След срещата на лидерите белгийският премиер Александър Де Кро каза: „да го кажем направо, не постигнахме много“.

Полският Конституционен съд, който е смятан за нелегитимен от много критици, постанови по-рано този месец, че някои разпоредби в договорите на ЕС са несъвместими с полската конституция.

В решението на съда се казва също, че полската конституция стои над европейските правила, което противоречи на правния принцип за върховенство на правото на ЕС.

Липсата на резултати само подчертава нарастващия раздор между страните от ЕС. Унгария подкрепи Полша, че националното законодателство в крайна сметка стои над европейските правила.

„В Европа има лов на вещици срещу Полша. Истината е на страната на поляците“, каза унгарският премиер Виктор Орбан при пристигането си в Брюксел.

„Свидетели сме на пълзящо разширяване на правомощията, което най-накрая трябва да бъде спряно и поляците събраха смелостта да започнат тази битка. Нашето място е до тях“, добави той.

Междувременно големи европейски играчи като Германия, Франция и Италия настояваха за диалог по време на дискусиите, научи EURACTIV.

„Върховенството на закона е основен стълб на Европейския съюз. От друга страна, трябва да намерим начини и възможности да се обединим по този въпрос – защото каскада от правни спорове пред Съда на ЕС не решава проблема как действително да се практикува върховенството на закона“, заяви напускащият германски канцлер Ангела при пристигането си на срещата на лидерите.

Според нея основният въпрос е как страните от ЕС си представят Съюза. „Като все по-тесен съюз ли ще бъде, или предвиждат повече участие на националнта държава? И това със сигурност не е само въпрос между Полша и Европейския съюз, той се обсъжда и в други държави-членки“, каза тя.

Меркел добави, че Конференцията за бъдещето на Европа, разглеждана от мнозина като политически мъртво упражнение, „всъщност е добро място за обсъждане, наред с други, подобни въпроси“.

Попитан от EURACTIV дали Ирландия е съгласна с оценката на Меркел, държавният министър по европейските въпроси на Дъблин Томас Бърн каза „тя е права, че това е много справедливо и добро място за обсъждане“, защото „имаме проблем, ако имаме различни виждания за това накъде върви Европейският съюз“.

Европейският парламент очаква действия

Тъй като лидерите на ЕС не успяха да предложат единна визия за това как да се справят с кризата с върховенството на закона, евродепутатите в Страсбург излязоха с категорична позиция за ситуацията в Полша.

В резолюция, която получи подкрепата на огромно мнозинство, в четвъртък (21 октомври) евродепутатите осъдиха решението на полския съд.

Европейският парламент заяви, че съдът във Варшава е превърнат „в инструмент за легализиране на незаконната дейност на властите“ и призова другите институции на ЕС да действат, като настояват парите на данъкоплатците на ЕС да не отиват при онези, които „очевидно, целенасочено и систематично“ подкопават европейските ценности.

Малко политически насоки за Комисията

Междувременно на Европейската комисия бяха дадени някои политически сигнали как да действа в сложната ситуация.

В реч пред евродепутатите във вторник (19 октомври), председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че решението на полския конституционен съд поставя „под въпрос основите на Европейския съюз“ и е „пряко предизвикателство към единство на европейския правен ред”.

Тя добави, че Комисията обмисля три основни начина на действие, като единият е да съди Варшава.

Като алтернатива, ЕК може да задейства механизма, обвързващ изплащането на средства от ЕС с върховенството на закона.

Комисията обаче се колебае да направи това и по тази причина Европейския парламент я заплаши със съд заради нейната вялост.

И накрая, Фон дер Лайен може да инициира процедурата по член 7, при която други държави-членки могат да лишат Варшава от правото на глас.

Въпреки това силно политическият процес е малко вероятно да напредне в близко бъдеще, особено след като Комисията вече задейства член 7 срещу Полша през 2018 г. Все пак процедурата, която изисква единодушие на всички страни от ЕС на последния етап, е доникъде.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19850133
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930