Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2021 18:45 - Какво, ако си подхождаме?
Автор: valeska Категория: Други   
Прочетен: 1174 Коментари: 0 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Сьорен Киркегор “Дневникът на прелъстителя“

Скъпи приятели, днес за последен път отваряме книгата на големия датски философ Сьорен Киркегор „Дневникът на прелъстителя“. От другата седмица, очаквайте нов автор и неговите философски виждания.

- Един мъж никога не може да бъде толкова жесток, колкото една жена.

- Ние или си подхождаме и помежду ни съществува истинска симпатия, а тогава ти ще разбереш, че не си подхождаме; или пък не си подхождаме и тогава още по-лесно ще разбереш, че не си подхождаме

- За какво ли обикновено си говорят сгодените? Доколкото ми е известно, те са заети преди всичко с това да се вплетат един друг в скучния живот на бъдещото семейство. Какво чудно тогава, че еротичното изчезва.

- Всяка омъжена жена има в живота си два периода, когато е интересна: първата младост и много по-сетне, когато вече е доста по-възрастна. Същевременно обаче тя притежава и един миг - това не бива да й се отрича, в който е по-хубава дори от едно младо момиче и внушава още по-голямо уважение към себе си. Но това е само миг, който рядко настъпва в действителността; образ на въображението, който не напира да се покаже в живота и може би никога не се вижда. Представям си я пълна със здраве, цъфтяща, надарена с пищни форми, представям си как държи в ръцете си дете, върху което е съсредоточено цялото й внимание, в чийто лик тя се е разтворила. Тази картина е най-прекрасното, което човешкият живот е в състояние да създаде, тя е природен мит и поради това трябва да се възприема само художествено, а не в реалността.

- ... кой е по-свенлив от естетическа гледна точка - младото момиче или младата жена, незнаещата или знаещата, на коя от двете трябва да се предостави повече свобода?

- Ако трябва да опишем някаква изконна природна стихия, която в своята безмилостност не познава граници, то това ще бъде едно девствено същество.

- Жената всъщност е субстанция, мъжът - отражение. Ето защо тя не избира просто така - мъжът иска ръката й, а изборът е неин.

 image



Тагове:   библиотека,


Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: valeska
Категория: Музика
Прочетен: 883478
Постинги: 530
Коментари: 4780
Гласове: 23221
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930